Een vriendin van mij met een eigen architectenbureau vertelde dat ze bezorgd was dat het in december en januari zo stil is qua werk. Ze voelt zich wel heel goed doordat ze het wat rustiger heeft, maar vreest desalniettemin voor de toekomst. Ik zei tegen haar dat ze naar de natuur moest kijken, naar de bomen. Die staan nu toch ook niet uitbundig in bloei? Enne bovendien, mensen hebben momenteel helemaal geen zin om plannen uit te laten voeren, ze zijn druk met Sinterklaas, en alle andere feestdagen. Misschien broeden ze wel op plannen maar moet je nog even geduld hebben, tot begin maart, dan komen er weer knopjes aan de bomen en is de tijd rijp.

Afscheid nemen en afronden; rusten en mee-gaan

In leven & werken in het ritmen van de seizoenen schrijft Jaap Voigt het volgende: ‘In de dagen vanaf 5 december – tot omstreeks 20 december – is het tijd voor het afronden van zaken. Het is niet goed om in deze periode iets nieuws op te starten; dat lukt gewoon niet. Ook dringende zaken pak je nu niet op; je stelt ze uit tot eind tweede week januari. Zo kan er vanaf 20 december echt rust intreden.

De beleving van de zonnewende is essentieel omdat je dan stil staat bij het feit dat het licht weer terugkeert. Daarna, tussen Kerst en Driekoningen volgt een periode van stilte en bezinning. Het is onverstandig om allerlei dingen tussen Kerst en Nieuwjaar te plannen omdat blijkt dat van al die voornemens weinig of niets terechtkomt. Het gaat in deze tijd om het ervaren van het autonome proces van het leven. In deze tijd rust je in het niet-weten. En dan schrijft Jaap Voigt ook nog: Zorg dat oude familiestrubbelingen in deze periode tot een minimum beperkt blijven.’

Enne… mocht je het nieuwe jaar goed willen starten en het thema winter wat willen uitdiepen. Op zondag 14 januari 2018 organiseer ik een extra lange workshop Yin Yoga met als thema winter. Bij aanmeldingen voor 15 december is er nog een korting!

Yin Yoga – thema winter

 

 

 

 

 

 

 

Pin It on Pinterest