De waarheid lezen

Je houdt van lezen of je houdt er niet van. Half van lezen houden, bestaat volgens mij niet. Bij mij begon de liefde voor lezen op het moment dat ik op de kleuterschool letters van elkaar kon onderscheiden. Sindsdien is deze liefde onlosmakelijk met mijn leven verbonden en ben ik niet meer gestopt met lezen. Als jong meisje heb ik heel lang gedacht dat alles wat je leest ‘waar’ was. Toen ik ouder werd, veranderde dat en dacht ik dat de waarheid alleen te lezen was in serieuze kranten zoals de ‘Volkskrant’. Nu ik de middelbare leeftijd heb bereikt weet ik beter en zie helder dat dat alles wat je leest ook alleen maar een weergave is van de eigen waarheid van een journalist of schrijver die zelf veel met een bepaald onderwerp heeft. Hij ‘projecteert’ als het ware – meestal op heel subtiele wijze – zijn eigen persoonlijke verhaal. Voor de leek toont het verhaal dan objectief. Maar wat is nu dé waarheid? Is de waarheid van de journalist ook jouw waarheid? Of is het dé waarheid als het wetenschappelijk onderbouwd is? Maar wat als een ander wetenschappelijk onderzoek weer iets anders vertelt? Bestaat dé waarheid dan eigenlijk wel?

Zoektocht in spirituele boeken

Ik moet je eerlijk zeggen dat ik me graag laat inspireren door boeken van wijze mensen. En net als veel andere mensen, denk ik dat dé waarheid dan misschien wel in spirituele boeken te vinden is. Maar is dat wel zo?

Bewust te zijn

Misschien zit de waarheid wel juist in een levenskunst die zich kenmerkt door je bewust te zijn van je eigen persoonlijke waarheid. Niet rond te strooien met feitenkennis en jezelf op de borst te kloppen van zie mij eens veel weten… Maar weten dat alles wat je zegt uiteindelijk over jezelf gaat. Wat je zegt ben jezelf gaat dan dus echt op.

Je eigen waarheid vinden

Maar hoe kom je dan bij je eigen waarheid in een wereld waar je opgeslokt wordt door de waan van de dag en volgestopt met meningen en ideeën van andere mensen? Wist je dat het antwoord daarop eigenlijk heel simpel is? ‘Gooi al je spirituele boeken maar weg en ga 2 keer per dag 20 minuten mediteren.’ Gewoon 2 keer per dag 20 minuten met je ogen dicht zitten, consequent elke dag en je komt – op een goede dag – bij jouw eigen waarheid terecht.

Pin It on Pinterest